Postby Admin » 02 Jan 2014, 20:28
FORMULA LUI GAUSS$$\sum_{d|n} \varphi {(d)} = n$$
Demonstraţie :
În postarea precedentă am făcut observaţia evidentă : Admin » 02 Jan 2014, 20:25 wrote:OBSERVAŢIE
Dacă d | a şi d | b iar ak + bn = d atunci (a,b) = d
Demonstraţie:
În relaţia ak + bn = d iese în membrul stâng în factor (a,b) care va divide pe d, deci (a,b) = d .
Considerăm mulţimea cadru de lucru M = {1,2,...,n} şi fie d | n (... cu d în mulţimea cadru M).
Mulţimea multiplilor lui d în mulţimea M este : 1*d, 2*d, ... , (n/d)*d (***)
Fie d|n (deci d este divizor al lui n).
ÎNTREBARE : Câţi multipli ai lui d din M, notaţi cu z, au proprietatea (z/d, n/d) = 1 ? (deci z/d şi n/d prime între ele)
(Spunem pentru uşurinţa demonstraţiei că z satisface proprietatea P )
RĂSPUNS : Sunt evident $\varphi {(n/d)}$
OBSERVAŢIE : Este vorba exact de tot atâtea numere naturale mai mici sau egale decât n/d şi prime cu n/d .
Atunci vom putea SELECTA / ALEGE în lista (***) cele $\varphi {(n/d)}$ numere obţinute din cele $\varphi {(n/d)}$ numere naturale mai mici decât n/d şi prime cu n/d pe care le înmulţim cu d.
DEMONSTRAŢIA propriu-zisă :
Vom scrie în ordine crescătoare mulţimea divizorilor lui n, enumerând apoi mulţimea multiplilor acestora (totul în M)
# 1 »»» 1*1, 2*1, ... , (n/1)*1 »»» Sunt $\varphi {(n/1)}$ numere $\leqslant$ n/1 şi prime cu n/1 »»»
»»» Selectăm cele $\varphi {(n/1)}$ elemente corespunzătoare (au proprietatea P) din lista de mai sus a multiplilor lui 1 .
....................
# d »»» 1*d, 2*d, ... , (n/d)*d »»» Sunt $\varphi {(n/d)}$ numere $\leqslant$ n/d şi prime cu n/d »»»
»»» Selectăm cele $\varphi {(n/d)}$ elemente corespunzătoare din lista de mai sus a multiplilor lui d .
....................
# n »»» 1*n »»» Sunt $\varphi {(n/n)}$ numere $\leqslant$ n/n şi prime cu n/n (Observaţie : prin definiţie $\varphi {(1)} = 1$) »»»
»»» Selectăm cele $\varphi {(n/n)}$ elemente corespunzătoare din lista de mai sus a multiplilor lui n .
Pasul 1. Arătăm că nu am ales de 2 ori acelaşi element.
Fie d si d' doi divizori ai lui n. Dacă avem :
d | z astfel încât (z/d, n/d) = 1 »»» avem o scriere h*(z/d) + k*(n/d) = 1
d' | z astfel încât (z/d', n/d') = 1 »»» avem o scriere h' *(z/d') + k' *(n/d') = 1 . Acestea echivalează cu :
hz + kn = d
h'z + k'n = d'
Deoarece d este divizor al lui z şi al lui n atunci d | h'z + k'n = d' adică d | d'. Analog d' | d. Deci d = d' .
Pasul 2. Pentru un număr z din mulţimea cadru M = {1,2,...,n}, presupunând (z,n) = d atunci z va fi ales în momentul enumerării divizorului d (în scrierea în ordine crescătoare a divizorilor lui n).
Cu alte cuvinte am ales o singură dată fiecare element din mulţimea M = {1,2,...,n}, care are evident n elemente.
Şi la fiecare pas, pentru un divizor d, am ales $\varphi {(n/d)}$ elemente.
Finalizare :
Dacă d parcurge în ordine crescătoare lista divizorilor lui n, atunci n/d parcurge aceeaşi listă în ordine descrescătoare.
Atunci : $$\sum_{d|n} \varphi {(d)} = \sum_{d|n} \varphi {(n/d)} = n$$