Şcoli profesionale

Membrii «school» -> Au drept de Login în unele pagini pe Portalul MateInfo.Net
User avatar
Admin
Site Admin
Posts: 768
Joined: 22 Jan 2012, 14:23
Location: România
Contact:

Şcoli profesionale

Postby Admin » 25 Nov 2012, 17:15

Fedorca: "Elevii au venit la şcoala profesională să înveţe meserie, nu pentru cei 200 de lei"

Image


"Şcoala profesională are peste 12.000 de elevi, iar aceştia au veni ca să înveţe o meserie, şi nu pentru cei 200 de lei pe care îi dă Ministerul Educaţiei, pentru că sunt locuri unde angajatorul oferă în plus 200 de lei, masă şi transport", a declarat secretarul de stat Stelian Fedorca.

El a făcut această precizare la Conferinţa Naţională - “Practica «pe bune» – adevărata şansă a elevilor şi a studenţilor pentru ocuparea unui loc de muncă", organizată de SCEdu-Tim Consultanţă Europeană, la Bucuresti, în perioada 23-25 noiembrie şi care a marcat finalizarea proiectului "Practică să înveţi, învaţă să practici!".

"Analiza MECTS privind situaţia materială a elevilor înscrişi în acest an la şcoala profesională arată că doar 3.000 urmau să beneficieze de bani de liceu, restul având o situaţie bună. Tinerii sunt interesaţi de un loc de muncă şi acesta poate fi dat prin şcoala profesională", a spus Fedorca.

În acest context, el a precizat că ar vrea să schimbe proverbul: "Meseria se fură, nu se învaţă", cu: "Meseria se învaţă", adăugând că fără practică nu se poate învăţa.

"Practică să înveţi, învaţă să practici" se potriveşte pe această nouă filosofie în ceea ce priveşte formarea profesională", a mai spus Fedorca.

Potrivit oficialului, MECTS are în vedere şi o lege a formării profesionale la care se lucrează în prezent, pentru redactarea căreia vor fi folosite toate bunele practici existente.

"Trebuie să folosim tot ceea ce există pentru că elevii, profesorii, inginerii, toate aceste persoane implicate în proiecte derulate în România au căpătat o experienţă pe care ar fi păcat să nu o folosim. Avem în vedere şi o centralizare a acestor proiecte. Peste 1.900 de ingineri sunt pregătiţi pentru sistemul dual. Este păcat să nu folosim această resursă. În perioada interbelică veneau europenii la noi pentru că aveam meseriaşi pentru toate domeniile", a adăugat secretarul de stat.

El a mai spus că a avut contacte cu foarte mulţi agenţi economici pe care încearcă să-i adune într-un club pe regiuni pentru a avea o ofertă compactă.

"Îmi doresc ca anul şcolar viitor selecţia la şcoala profesiaonală să fie pozitivă, iar cine nu are loc să meargă în ală parte, chiar la filiera teoretică. Începutul de an şcolar l-am deschis la şcoala profesională germană la Braşov, tocmai pentru a da un mesaj privind orientarea MECTS pe acest segment. Am mers în întreprinderi. Inginerii aveau nevoie de cursuri de pedagogie. Mi-au spus: "eu ştiu ce trebuie să ştie elevul, dar nu ştiu cum să îi spun". Iar ca o surpriză pozitivă, elevii de la această şcoală nu au nicio absenţă. Aşadar, pentru anul viitor vom avea o şi mai bună organizare pentru şcoala profesională, după modelul practicat în perioada interbelică, pentru că avem nevoie de meseriaşi bine pregătiţi", a conchis secretarul de stat.

Gândul.InfoReturn to “Școala Online”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

mateinfo
UP
cron